HTML

Ami a háztartási kézikönyvekből kimaradt

BRAIN STORMING, alias Aforizmágus, alias Mroj Rzystofw... gyakorlott túlélő városi nomád, aki nemcsak főiskolai tantárgyként tanulta a Háztartástant (négy féléven át), hanem igyekszik gazdagítani is a témát... ha másként nem, hát bemutatva a lélekgyilkos otthoni robotmunka derűs oldalát is... ):o)

Bejegyzések

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

"A bőr könyvborítót tojássárgájából és alkoholból álló keverékkel beecseteljük, szárazra töröljük, majd puha ronggyal kifényesítjük." BS-kiegészítés = Az olvasás előtti borítónyalogatás megalapozza a vidám olvasást!

old-book.1.JPG

Kép forrása:  http://www.blogkindle.com/wp-content/uploads/2008/03/hand-made-kindle-case-designed-to-look-like-a-book-1.JPG

Ezen, nem szokványos különvélemény sorozatom eltér az eddigiektől, mivel nem aforizmákról, vagy bölcsességekről, röviden kifejtett gondolatokról szólnak, hanem a hétköznapi élet „rideg valóságáról”!

Főiskolai tanulmányaim során az egyik, két-évfolyamos fő tantárgy a Háztartástan volt, ahol sok-sok érdekes dolgot lehetett megtanulni a hétköznapi élethez szükséges praktikus ismeretekről. Jómagam már korábban is érdeklődtem mindenféle háztartási praktika iránt, nemcsak azért, mert sokat éltem egyedül, hanem azért is, mert eléggé feminin típus vagyok, általában érdekelnek azok a dolgok is, amik a nőket.

Érdeklődéssel szoktam olvasgatni a házon belüli teendőkről írt munkákat, a házilag összeállítható bútorokról szólóktól kezdve a lakberendezési témákon át a dísznövény és konyhakertészeti témákig, és sokminden mást is…

Sokszor, amikor ilyen praktikákról olvasok, felmerülnek bennem azok az egyéb lehetőségek is, amik a praktikák leíróinak esetleg elkerülte a figyelmét, és persze olyasmik is, amivel kissé talán feldobhatták volna a mondanivalót, élvezetesebbé tehették volna azért, hogy azok is kedvet kapjanak az ezekkel a hasznos ismeretekkel való megismerkedéshez, akiknek nemhogy a hétköznapi, apró-cseprő háztartásban felmerülő problémák megoldása nem érdekelhet, hanem akiknek esze ágában sincs magával a háztartással foglalkozni … pedig nem is sejtjük, hogy a háztartásban sürgő-forgó háziasszonyok micsoda varázslókká válnak, amikor hirtelen támadt problémák adódnak otthon…

Lássuk hát, hogy mi minden juthatna még eszünkbe, amikor a háztartás problémauniverzumának néhány planétáján eltévedünk…

***

BŐR

Az ablakmosó bőr újra puha lesz

Szükséges: víz, só, ecet.

Az ablaktisztításhoz használt szarvasbőrt használatbavétel előtt langyos vízben ki kell öblíteni, hogy a bőr kikészítéséhez felhasznált anyagok kimenjenek belőle. Az ablaktisztítás után a szarvasbőrt sós, gyengén ecetes vízben kimossuk.

BS-Kiegészítés:

A mellékletben megtalálhatók a szarvas vadászathoz, és szarvasbőr kikészítéséhez szükséges ismeretek leírása.

***

BŐR

Általános ápolás

Szükséges: alkohol, glicerin, törlőrongy.

A bőr rugalmas marad, ha néhány csepp alkohol és glicerin keverékével bedörzsöljük.

BS-Kiegészítés:

A zsíros bőrű alkoholisták örülhetnek: a bőrük kívül-belül rugalmasítva van!

***

BŐR

Bőrkesztyűk kezelése

Szükséges: olívaolaj

Ha a mosóvízbe teáskanálnyi olívaolajat keverünk, ismét megpuhulnak a megkeményedett bőrkesztyűk.

BS-Kiegészítés:

Vagy próbáljuk ki a bőrkesztyűs kézben való kézmosást – olívaolajban…

***

BŐR

Könyvborító ápolása

Szükséges: alkohol, tojássárgája, puha törlőrongy, ecset.

A bőr könyvborítót tojássárgájából és kevés alkoholból álló keverékkel beecseteljük, szárazra töröljük, majd puha ronggyal kifényesítjük.

BS-Kiegészítés:

Az olvasás előtti borítónyalogatás megalapozza a vidám olvasást!

***

BŐR

Régi foltok eltávolítása

Szükséges: ecet, langyos víz, szivacs.

Régi foltok eltávolítására tiszta, langyos vízzel és néhány csepp ecettel megnedvesített szivacsot használunk.

BS-Kiegészítés:

Monoklira nem értendő? … Hja – régi foltokról van szó!

***

BŐRÖND

Dohos szag megelőzése

Szükséges: ecet, törlőrongy.

A bőrönd nem lesz dohos, ha használat után enyhén ecetes törlőronggyal kitisztítjuk, majd nyitva levegőn száradni, szellőzni hagyjuk.

BS-Kiegészítés:

… pár évre!

***

BÚTOR

Nedvesség megszüntetése

Szükséges: cérna, kréta.

A szekrényből kivonhatjuk a nedvességet, ha egy cérnára néhány krétát kötünk, s ezt beleakasztjuk.

BS-Kiegészítés:

Érdekes – „Nedves kréta kiszárítása” bejegyzést sehol nem találtam!

***

BÚTOR

Személyes illattal

Szükséges: parfüm, itatóspapír vagy tüllzacskó, levendula.

Ha kedvenc parfümünkből néhány cseppet itatóspapír darabkákra csepegtetünk, s ezeket a fiókokba, ruhásszekrényekbe stb. tesszük, a bútorok kellemes illatúak lesznek.

Ha tüllzacskóba egy csokor szárított levendulavirágot helyezünk el a szekrényben, szintén jó illatú lesz.

A levendula molyirtásra is kiváló.*

BS-Kiegészítés:

*Nagyszerű! Így a ruháinkat a molyok nem csak megeszik, hanem bele is döglenek!

***

Folyt.köv.

***

A praktikák forrása:

Háztartási Kézikönyv – Házi praktikák, fortélyok – Jól bevált háziszerek, praktikus tippek, megjelent a Paramédia Reklámpropaganda Kft. És a PLÁNUM GMK gondozásában

Címkék: háztartási praktikák

komment

süti beállítások módosítása